Croatian(HR)Deutsch (DE-CH-AT)Italian - ItalyEnglish (United Kingdom)
 • Foto1.jpg
 • Foto2.jpg
 • Foto3.jpg
 • Foto4.jpg
 • Foto5.jpg
or
Direct call: +385 52 725-710
E-mail us: info@villarosetta.hr
GPS: +45° 28' 32.84"
+13° 30' 21.79"
Home Bike & activity Naša najpoznatija Istarska staza... Parenzana

 
11°C
Savudrija - Salvore
Sub

9°C
Ned

11°C
Pon

8°C

Guest book

 • Guest book

  26.12.2017 - Italia: ...Ringraziando questa cara famiglia della speciale ospitalità, siamo stati „felici“, assaporando queste meravigliose onde di questa stupenda terra. Grazie di tutto

  20.12.2017 - Italia: ...Meglio di qualsiasi psicoterapia o tecniche di rilassamento ecc., è questo splendido posto con la SUPER cucina della SUPER ROSETTA col sostegno insostituibile di Marco. Con affeto e a presto

  10.12.2017 - Italia: ...È indescrivibile le gioie di arrivare dalla carissima Rosetta e dall' incredibile Maeco!!! È indescrivibile la tristezza nel partire e lasciare tanta raffinatezza, accoglienza, professionalita.

  21.04.2017 - Austria: ...A wonderful hotel with fantasctic food! Thank you so much for a wonderful holiday. We will be back:)

  12.02.2017 - Italia: ...Una bellissima accoglienza, cena ottima, colazione super, posto incantevole con vista del mare bellissima.

  11.02.2017 - Italia: ...Un bellissimo San Valentino, bella idea, bel posto e bella atmosfera. Grazie di tutto.

Više

Naša najpoznatija Istarska staza... Parenzana

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Zasigurno najpoznatija i najprostranija je naša „Parenzana“ koja se širi u 61 km različitih staza i udaljena od Villa Rosette 3 km. Parenzana, nekada uskotračna željeznička pruga je povezivala Trst i Poreč u periodu od 1902. do 1935. godine, izgrađena je kao poveznica Istre s unutrašnjošću Austro-Ugarske Monarhije čiji je Istra bila sastavni dio. Ova pruga koja je život značila, omogućila je razvoj tada najizoliranijih i najsiromašnijih dijelova Istre, te stoga ne čudi što se u narodu spominje sa poštovanjem i nostalgijom. Željeznica koja je na tržište prevozila vino, maslinovo ulje, sol, voće, povrće, vapno, drvo i druga dobra prolazila je sjeverozapadnom Istrom i povezivala Trst s Porečom preko Kopra, Pirana, Buja, Grožnjana, Završja, Livada, Motovuna i Vižinade. Zadnja vožnja je bila 31.08.1935. godine, a zbog konkurencije cestovnog prometa pruga je razmontirana, vagoni i lokomotive rasprodani i preraspodijeljeni, a tračnice ukrcane na brod za Abesiniju koji je potopljen u Mediteranskom moru. Od zatvaranja Parenzane prošlo je više od 70 godina, no unatoč tome, većina postajnih zgrada još je uvijek dobro očuvana i u njima danas stanuju ljudi, dok su vijadukti i tuneli također dobro očuvani i od iznimne su atraktivnosti. Odavno svijesni ljepote bajkovite trase utkane u pitomi istarski krajolik, mnogo je strastvenih šetača, istraživača, biciklista i zaljubljenika u prirodu, isticalo njen silni potencijal u okviru adekvatne revitalizacije. Uz pomoć Europske unije, trasa pruge ponovo je prokrčena, očišćena od raslinja i prepreka, a sanirani su i mostovi na koje je postavljena i sigurnosna ograda i baš zbog toga što povezuje tri države – Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, Parenzana je s pravom nazvana Stazom zdravlja i prijateljstva.Kontakt:

Pratite nas:

 

HOTEL VILLA ROSETTA,
Crvena Uvala 31, Zambratija
52475 SAVUDRIJA (SALVORE) – CROATIA
TEL +385 52 725 710, FAX +385 52 725 720

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
www.villarosetta.hr


 

 

 
Besplatno se upišite u našu mailing listu, na e-mail ćete dobiti sve naše promocije